De schappen liggen er vol mee: boeken over hoe jij het beste zou kunnen eten. Het Mediterranen dieet, eiwitten zijn een leugen, iedereen aan het vlees, je hebt alleen planten nodig of gluten zijn de vijand van iedereen. Alle kanten gaat het op, vaak richting extremiteit, en iedereen lijkt het beter te weten dan jij. Vaak zijn het boeken over de voedingsmiddelen zelf. Niet over wat voeding nu eigenlijk in eerste instantie is.
Ik ga je hier niet - of in ieder geval weinig - vertellen over wát je zou moeten eten, maar wil graag aandacht leggen op het waaróm en hoé we eten. Wat is voeding nog meer, naast fysieke bouwstoffen?
En ook: zelfvertrouwen geven dat jij uiteindelijk het beste kunt voelen wat het meest optimaal is voor jou.

Verzachten en zelfzorg
Ik weet nog goed de periode dat ik mezelf weer toestond om voeding toe te laten in mijn lichaam, en eigenlijk mijn hele systeem. Om mezelf écht te voeden, op alle lagen. Niet alleen mijn maag of smaakpapillen, of een identiteit die ik mezelf had opgeplakt in de vorm van een bepaald dieet met bepaalde restricties. Beseffen wat het doet als ik goed eet, als ik mezelf goed verzorg. Stoppen met uithongeren - omdat dat hetgeen was wat ik kende in alle gebieden van mijn leven - en te starten met verzachten en voeden.
Het was een ontzettend mooie periode, maar zeker niet altijd makkelijk. Allerlei emoties kwamen langs, en dat waren niet alleen de prettige. Ik was gewend dat veel van hetgeen ik kreeg - eten, maar ook liefde - voorwaardelijk en ongezond was, of in ieder geval veelal met een (negatief) prijskaartje kwam.
Yin, het vrouwelijke principe en voeding

Fried Tofu & rijst in Vietnam. Een moment dat ik niet snel zal vergeten. Voeding op elk gebied en ik kon het eindelijk weer volledig in mij opnemen: heerlijk eten in rust na een prachtige wandeling.
Voeding is in eerste instantie verbonden met de moederfiguur. Het vrouwelijk principe. Letterlijk en heel praktisch omdat je de eerste periode van je leven alleen door je moeder gevoed kunt worden.
We hebben gelukkig tegenwoordig flesvoeding als dat niet lukt, en ook kolven maakt inmiddels mogelijk dat de man ook 'kan voeden'. Maar puur technisch gezien, vanuit de natuur is ons hele systeem ingericht op: zoek de moeder, daar is eten en dus overleving.
Het vrouwelijke principe - de yin energie - is verbonden aan verzorging, liefde, geborgenheid, warmte; voeding dus.
Wanneer bovenstaande komt vanuit een moeder - met haar eigen familiesysteem en patronen - die deze verzorging zelf niet voldoende heeft gehad, kan dat door worden gegeven aan de volgende generatie. In ruil voor eten wordt er bijvoorbeeld liefde terugverwacht. Vaak onbewust overigens. In ruil voor borstvoeding - overleving dus - wordt er goedkeuring en warmte gevraagd. In eerste instantie is dit niet het allerergste, aangezien mensen gevende en nemende wezens zijn en de band tussen baby en moeder ook wordt gevormd door wederzijdse liefde. Maar als dat blijft doorspelen in de rest van je leven, wordt het een ding. Evenals dat de afhankelijkheid in het begin eenzijdig zou moeten zijn: de baby is afhankelijk van de moeder, niet andersom.
Fast forward.
Als je kind en puber bent, en je moeder (of het vrouwelijke deel in je vader, broers, zussen, familie, omgeving) vraagt nog steeds (onbewust / indirect) liefde, goedkeuring en warmte van joú in plaats van andersom... ga je nog wel twee keer nadenken of je voeding echt veilig tot je kunt nemen. Een voedingsbodem voor eetproblematiek én mildere vormen van 'jezelf niet kunnen voeden'. Niet iedereen ontwikkeld meteen anorexia of boulimia. Jezelf echt kunnen voeden (op alle lagen) gaat veel dieper dan alleen direct een heftige eetstoornis ontwikkelen en ik ken weinig mensen die deze kunst inmiddels eigen hebben gemaakt.
Het is makkelijk om te zeggen tegen mensen met een eetprobleem óf met 'simpelweg' een verstoorde kijk op eten (hint: bijna iedereen): ga gewoon goed eten! Laat de controle los, voed jezelf en all is well.
Wat nodig is, is een aantal lagen dieper gaan kijken. Beseffen wat de rol van voeding en liefde in je leven heeft gespeeld en vooral ook niet te vergeten in wat voor wereld we leven: een wereld grotendeels nog gebaseerd op angst, leiden en overleving.
Eetproblematiek
Ik ga hier nog een keer een apart stukje over schrijven, want hier is zoveel over te doen! Maar in het kort alvast dit. Veel mensen kennen een deel van de werking van een eetprobleem wel. Controle over je gewicht, emoties weg-eten, laag zelfvertrouwen of een vervormd zelfbeeld zijn de bekendste thema's. In mijn beleving zijn dat inderdaad de meest belangrijke factoren, maar het gaat vaak nog een paar stappen verder dan dat.
Controle is gebaseerd op overlevingsdrang, en daarmee de angst voor de dood (of eigenlijk: angst om voluit te kunnen leven). Controle over je leven wil je niet zonder reden zo heftig terugnemen als je als tiener een eetstoornis ontwikkeld of als je als volwassene van het ene dieet in het andere rolt. Controle wil je terugpakken als de rest van je leven zó onveilig lijkt te zijn, dat je bijna niet anders kunt dan ergens een uitweg zoeken. Knappe tiener, die onder zeer zware druk op school, met vrienden/vriendjes/vriendinnetjes en/of problemen thuis nog mentaal en emotioneel in balans blijft. De tienertijd is een gigantische transformatie tijd en die verdient in mijn ogen veel meer aandacht en intelligente begeleiding dan alleen 'hij/zij heeft last van hormonen'.

Soulfood... verse rijpe bramen in eigen tuin. De zoete nazomer geur van gerijpt fruit haalt direct een paar goede herinneringen aan mijn jeugd omhoog. Eten is zoveel meer dan alleen groeivoer.
Balans
Het vrouwelijke principe en de liefde is lange tijd ontzettend onderdrukt. De afgelopen eeuw is daar al flinke verandering in gekomen, maar in mijn ogen is de oude feministische stroming hiervoor niet de oplossing. Wanneer we als vrouwen vervolgens het mannelijke principe gaan onderdrukken, is deze manier van leven nog steeds gebaseerd op angst. Wanneer we in extremen blijven denken (vrouwen moeten alles kunnen wat mannen kunnen vs. vrouwen zijn alleen gemaakt voor het gezin) komen we nergens behalve in dualiteit en tegenstelling.
Wat nodig is in mij ogen: balans. En een volledig nieuwe zienswijze:
het tegelijkertijd omarmen van het vrouwelijke (verzorging en verzachting) én mannelijke (kracht en groei) in onszelf, relaties en de maatschappij. Zien dat alles voeding is.
Wat wil je eten? Wat heb je nodig?
Ok, ik zei dat ik niet zou zeggen wat je precies zou moeten eten, maar toch hier een klein stukje over mijn visie. Die overigens ook in ontwikkeling is net als alles!
Elk lichaam is anders. Elk lichaam heeft in die zin een andere trilling, frequentie en dus ook andere behoeften. Ik denk dan ook niet dat je kunt zeggen dat een bepaald dieet voor iedereen of een hele groep mensen altijd zal werken. Geschiedenis, ervaringen, land van herkomst, het land waar je nu leeft, de lokale producten en gewoonten, de lokale eetcultuur, trauma etc. spelen allemaal een rol in wat je kunt verdragen en wat niet. Alles is trilling, jouw lichaam is trilling en dus heeft alles invloed op elkaar.
Neem vervolgens nog andere zienswijze als Ayurveda (wat jouw type nodig heeft), Human Design, man/vrouw, de periode in je leven, menstruatiecyclus en andere . En dan zie je: volg vooral JOUW gevoel, JOUW lichaam, JOUW blauwdruk en JOUW intuïtie. Iets dat je vaker zult tegenkomen op mijn website en waar ik volledig achtersta: iedereen is anders en laten we dat juist omarmen!
Laatst zag ik dit interessante filmpje over hoe je een glutonintolerantie kunt helen door een hele andere methode dan je gewend bent. Komende herfst/winter wil ik dat gaan proberen :). Ik geloof dat we nog veel kunnen leren als we op een hele andere manier naar eten en intoleranties gaan kijken in de toekomst. Ik ben afgestudeerd HBO voedingskundige, maar besefte destijds al: wat ik hier leer is lang nog niet het hele verhaal!
Alles, echt alles, is voeding
Alles wat je op een dag tot je neemt, is onderdeel van jouw dieet. Informatie, vriendschappen, werk, je omgeving. Alles om je heen, neem je op een bepaalde manier in je systeem op. Daarom kun je dus werkelijk zeggen: alles is voeding. Zoals Adelheid Storms mooi zegt: alles is dieet.
Niet alles wat je tot je neemt kun je beïnvloeden, maar je hebt meer invloed dan je denkt. Invloed is overigens iets totaal anders dan controle. Controleren kun je weinig tot niet, beïnvloeden bijna alles.
Kijk dus eens naar:
- je omgeving: voeden zij jou? Voed jij hen?
- de kwaliteit van jouw eten: is het biologisch, goed en eerlijk geproduceerd?
- vriendschappen: zijn deze gebaseerd op angst, of liefde?
- jouw geschiedenis: heb jij onvoorwaardelijke liefde gekend?
Zo nee, kun je jezelf gaan toestaan, stapje voor stapje,
dat liefde en daarmee dus eten ook fijn mag zijn?
- jouw relatie met eten: is deze ontspannen, gezond, voedend?
Of zie je eten als een straf en beloningsmiddel? Wil je het controleren?
Of heb je helemaal geen controle over wat je eet en laat je alle remmen los?
Balans is nodig.
- voed je jezelf met voldoende beweging? Voor mij een van de belangrijkste
drijfveren waarom ik Living Yolates beoefen én teach.
- haal je voldoening uit je werk? Zo nee, kun je hier iets aan veranderen?
Eveneens key: weet je wat echt bij jou past?
En het allerbelangrijkste:
Wanneer is de laatste keer dat jij hebt genoten van goed geproduceerd eten, in een goede hoeveelheid, en met een volledig voldaan en gevoed gevoel achteraf?
Ik hoop dat we kunnen gaan naar een wereld waarin we onszelf en elkaar echt kunnen voeden. Op het gebied van eten (goed geproduceerd, eerlijk, gezond, voedend), maar ook op alle andere gebieden van het leven. Dat jij jezelf vanaf vandaag in ieder geval toe gaat staan om jezelf te voeden. Ook als dat niet in een keer perfect zal gaan, dat je vanaf vandaag met die kleine stapjes begint. Elke dag weer eentje.
Ik ben er 10 jaar geleden mee begonnen, kan zeggen dat ik nu sinds een jaar of 3 MIJN balans heb gevonden en gun dat iedereen.
Neem de signalen van je lichaam serieus. Luister.
Als je ergens allergisch voor bent: eet het dan niet.
Voedselintolerantie? Heel je eerst darmen, lichaam en trauma's. Ga niet met geweld opeens veel brood eten als je daar last van hebt omdat anderen dat zeggen. Ga op zoek naar alternatieve geneeswijzen (denk aan (ayurvedische) massage, osteopathie, accupunctuur, yoga, chi gong, reflexologie, living yolates, chiropractie). Doe wat goed voelt voor jou, op dit moment.
Wil je meer over weten en echt iets gaan doen? Alles al geprobeerd maar blijf je nog worstelen met de juiste balans? In een individuele coaching of Living Yolates sessie help ik je contact te maken met jouw behoeftes en jouw lichaam.
Neem contact met mij op en dan kijken we samen wat ik voor je kan doen om dat stapje vooruit te zetten.

Reactie plaatsen
Reacties